Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny.
SezonOd kwietnia do listopada.
WystępowaniePospolity w Polsce, występuje na całej półkuli północnej. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, parkach i ogrodach.
WyglądKapelusz o średnicy 2–7 cm, za młodu półkulisty, później płaski, gładki. Blaszki żółte do rdzawo-brązowych. Trzon cylindryczny, powyginany, z pierścieniem.
RozmiarKapelusz 2–7 cm średnicy, trzon długości 5–7 cm.
WłaściwościMiąższ białawy, miękki, w trzonie twardy. Zapach przyjemny, smak łagodny.
Zastosowanie w kuchniNadaje się do zup i sosów. Spożywać tylko kapelusze, trzony są zbyt twarde.

Ciekawostki o łuskwiaku zmiennym

  • Zmienia kolory w zależności od wilgotności – przy suszy jaśnieje od środka kapelusza na zewnątrz.
  • Dawniej nosił nazwę naukową Pholiota mutabilis.
  • Łatwy do pomylenia z trującą hełmówką jadowitą.
  • Zmienia kolor zup i sosów na brązowy.
  • Ma przyjemny zapach przypominający świeże, cięte drewno.

Właściwości odżywcze i zdrowotne

Łuskwiak zmienny zawiera białko, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Jest źródłem błonnika, potasu, fosforu i magnezu. Zawiera także przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Badania wskazują na obecność związków o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych i przeciwwirusowych. Regularne spożywanie łuskwiaka może wspomagać odporność i zdrowie układu pokarmowego. Ze względu na niską kaloryczność jest polecany w dietach odchudzających.

Przetwory i potrawy z łuskwiaka zmiennego

Łuskwiak zmienny niestety nie nadaje się do marynowania w occie. Można go jednak suszyć lub mrozić. Doskonale komponuje się z mięsem, warzywami, makaronami. Używa się go do zup, sosów, jajecznic, naleśników, knedli, pasztecików. Nadaje aromatu i brązowej barwy. Ze względu na konsystencję zaleca się używać wyłącznie kapeluszy. Trzony można wykorzystać do bulionu.

Podsumowanie

Łuskwiak zmienny to pospolity w Polsce grzyb z rodziny pierścieniakowatych. Rośnie wiosną i latem na pniakach i martwych gałęziach drzew liściastych. Cechuje go zmienność ubarwienia w zależności od wilgotności. Jest grzybem jadalnym o przyjemnym zapachu. Nadaje potrawom brązowego koloru. Ze względu na podobieństwo do trującej hełmówki wymaga ostrożności przy zbiorze.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023