Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Jesień (sierpień-październik) |
Występowanie | Europa, w Polsce rzadki |
Wygląd | Kapelusz średnicy do 15 cm, trzon do 15 cm, cylindryczny |
Rozmiar | Kapelusz do 15 cm średnicy, trzon do 3 cm grubości |
Właściwości | Miąższ po przecięciu różowieje |
Zastosowanie w kuchni | Smaczny grzyb kuchenny, nadaje się do zup i dań |
Morfologia koźlarza topolowego
Koźlarz topolowy ma mięsisty, początkowo wypukły, później spłaszczony kapelusz o średnicy do 15 cm. Jego powierzchnia jest od jasno- do ciemnobrązowej, łuskowata i pilśniowata. Rurki mają długość do 3 cm, początkowo białe, później szare. Trzon jest biały lub kremowy, cylindryczny, z licznymi ciemnymi łuseczkami. Miąższ biały, po przecięciu różowieje.
Występowanie i siedlisko
Koźlarz topolowy rośnie w lasach liściastych i mieszanych, pod osikami i topolami. Owocniki pojawiają się od sierpnia do października. W Polsce gatunek rzadki, ale niezagrożony. Występuje w Europie.
Ciekawostki o koźlarzu topolowym
- Jest smacznym i cenionym grzybem jesiennym.
- Ma charakterystyczny różowiejący po przekrojeniu miąższ.
- Często mylony z podobnymi gatunkami koźlarzy.
- Ze względu na swe właściwości zalecany do zup i dań grzybowych.
Podsumowanie
Koźlarz topolowy to interesujący grzyb z rodziny borowikowatych, rosnący jesienią w lasach pod topolami i osikami. Jest smaczny, mięsisty i łatwy do rozpoznania dzięki różowiejącemu miąższowi. Mimo że w Polsce rzadki, to warto wypatrywać go na grzybobraniach. Będzie ozdobą każdego grzybowego koszyka.