Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Od lipca do września |
Występowanie | Występuje w Europie i Azji, w Polsce pospolity w lasach liściastych i iglastych |
Wygląd | Kapelusz niebieskozielony o średnicy 6-15 cm, starsze okazy mają popękaną powierzchnię. Trzon biały, czasami z rdzawymi plamkami |
Rozmiar | Kapelusz do 15 cm średnicy, trzon do 12 cm wysokości |
Właściwości | Miąższ biały, z wiekiem porowaty. Zapach orzechowy, smak łagodny |
Zastosowanie w kuchni | Uważany za jeden z najsmaczniejszych grzybów, nadaje się do różnych potraw |
Występowanie i siedlisko
Gołąbek zielonawy występuje w lasach liściastych i iglastych na terenie Europy i Azji. W Polsce jest dość pospolity. Owocniki pojawiają się od lipca do września, najczęściej rosną pojedynczo lub w niewielkich grupach. Preferują lasy bukowe, dębowe i brzozowe, ale spotykane są również w borach świerkowych.
Cechy charakterystyczne
Gołąbek zielonawy ma niebieskozieloną, grynszpanową barwę kapelusza. Starsze okazy mają charakterystyczną popękaną i podzieloną na poletka powierzchnię. Trzon biały, czasem z rdzawymi plamkami. Miąższ biały, zapach przyjemny, orzechowy. Młode grzyby mogą być pomylone z trującym muchomorem zielonawym, należy więc zwrócić uwagę na brak bulwy u nasady trzonu.
Ciekawostki
- Gołąbek zielonawy został uwieczniony na polskim znaczku pocztowym z 2012 roku.
- Ze względu na charakterystyczny wygląd starsze okazy trudno pomylić z innymi grzybami.
- Dawniej uważano, że występuje także w Ameryce Północnej, jednak prawdopodobnie były to inne podobne gatunki.
Podsumowanie
Gołąbek zielonawy to pospolity w Polsce jadalny grzyb z rodziny gołąbkowatych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych od lipca do września. Charakteryzuje się niebieskozieloną barwą i popękaną powierzchnią kapelusza. Jest smaczny i wartościowy kulinarnie. Młode okazy mogą być pomylone z trującymi grzybami, należy więc zachować ostrożność.