Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Lekko trujący, niedogotowany lub spożyty w większych ilościach powoduje nudności i wymioty.
SezonOd września do listopada.
WystępowanieWystępuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce jest pospolity.
WyglądKapelusz o średnicy 5-10 cm, początkowo dzwonkowaty, później płaski. Blaszki białe, później żółtoszare. Trzon walcowaty, 6-10 cm wysokości.
RozmiarKapelusz 5-10 cm średnicy, trzon 6-10 cm wysokości.
WłaściwościPo pewnym czasie miąższ czerwienieje, zapach mydlany.
Zastosowanie w kuchniGrzyb niejadalny, lekko trujący.

Występowanie i siedlisko

Gąska mydlana występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce jest pospolita. Pojawia się od września do listopada, w lasach iglastych i mieszanych. Czasami występuje gromadnie. Rośnie pod jodłami lub sosnami.

Cechy mikroskopowe

Wysyp zarodników biały. Zarodniki gładkie, nieamyloidalne, szerokoelipsoidalne, o rozmiarach 5-7,5 × 3–5 μm. Cystyd brak, na strzępkach występują sprzążki.

Gatunki podobne

Gąska mydlana jest grzybem o bardzo zmiennym wyglądzie owocników, występuje w wielu odmianach, zawsze jednak ma mydlany zapach i czerwienieje (często te cechy ujawniają się dopiero po kilku godzinach). Podobna jest np. gąska niekształtna (Tricholoma portentosum), odróżniająca się jednak kapeluszem o odcieniu szarobrązowym, a nie zielonkawym. Od gołąbków różni się włóknistym i niełamliwym trzonem.

Ciekawostki

  • Gąska mydlana cechuje się ogromną zmiennością barw u poszczególnych osobników – od białej do czarnobrązowej.
  • Po uszkodzeniu blaszki czernieją.
  • Zapach mydlany ujawnia się często dopiero po kilku godzinach od zerwania.
  • Dawniej miała polską nazwę bedłka mydlana.

Podsumowanie

Gąska mydlana to pospolity w Polsce gatunek grzyba z rodziny gąskowatych. Rośnie od września do listopada w lasach iglastych i mieszanych. Cechuje się dużą zmiennością wyglądu. Jest lekko trująca, więc nie zaleca się jej spożywania. Łatwo ją rozpoznać po mydlanym zapachu i czerwienieniu miąższu.

Foto główne: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023