Borowik żółtopory występuje w lasach liściastych i iglastych w Europie, Ameryce Północnej i Japonii. W Polsce spotykany jest częściej na południu kraju, w niższych położeniach górskich. Rośnie od lata do jesieni, w symbiozie z drzewami takimi jak dęby, buki czy świerki.

Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Niejadalny, może powodować zatrucia
SezonOd lata do jesieni
WystępowanieLasy, głównie na południu Polski
WyglądDuży grzyb z ciemnym kapeluszem i czerwono-żółtym trzonem
RozmiarKapelusz 3-15 cm, trzon 7-14 cm
WłaściwościMiąższ szybko niebieszczeje na przekroju
Zastosowanie w kuchniNie ma zastosowania kulinarnego, może być trujący

Cechy borowika żółtoporego

Borowik żółtopory ma duży, ciemnobrązowy lub szarooliwkowy kapelusz o średnicy od 3 do 15 cm. Początkowo półkulisty, z czasem rozpościera się i staje łukowaty. Trzon jest masywny, żółty u góry i czerwonawy u dołu. Cały pokryty jest siateczką drobnych linii. Miąższ po przekrojeniu szybko zmienia kolor na niebieskozielony.

Właściwości i zagrożenia

Borowik żółtopory uważany jest za grzyb niejadalny, a nawet lekko trujący. Może powodować silne zaburzenia ze strony układu pokarmowego już 20 minut po zjedzeniu. Objawy utrzymują się nawet przez 2 dni. Dlatego borowika żółtoporego nie należy zbierać na potrzeby kulinarne.

Ciekawostki

  • Dawniej nazywany był „grzybem grubotrzonowym gorzkim” lub „wścieklakiem” ze względu na gorzki smak i możliwe zatrucia.
  • W niektórych regionach Europy występuje pospolicie, w innych jest bardzo rzadki. W Polsce do niedawna rzadki, obecnie coraz częstszy.
  • Z powodzeniem rośnie w symbiozie z drzewami, tworząc z nimi mikoryzę. Dostarcza drzewom wodę i sole mineralne w zamian za cukry.
  • Rurki borowika żółtoporego początkowo mają cytrynowy kolor, później ciemnieją do oliwkowego.

Podsumowanie

Borowik żółtopory to interesujący gatunek grzyba o charakterystycznym wyglądzie. Niestety nie nadaje się do zbioru w celach kulinarnych, gdyż może wywołać silne zatrucie pokarmowe. Warto go rozpoznawać w terenie, aby uniknąć przykrych konsekwencji zjedzenia. Mimo że niejadalny, pełni ważną rolę w ekosystemie leśnym.

Zobacz także  Kolczak obłączasty (Hydnum repandum) - smaczny grzyb jadalny rosnący w polskich lasach

Fot. Główne: H. Krisp via Wikipedia, CC BY 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023