Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd maja do października, najczęściej latem
WystępowanieLasy liściaste i mieszane w Europie, Azji i Ameryce Północnej
WyglądDuży kapelusz do 25 cm, pękaty trzon z siateczką
RozmiarKapelusz do 25 cm, trzon do 7 cm grubości
WłaściwościSmak łagodny, orzechowy. Zapach przyjemny
Zastosowanie w kuchniDoskonały do dań gotowanych i smażonych

Borowik usiatkowany to popularny grzyb z rodziny borowikowatych, występujący w lasach liściastych i mieszanych w Polsce oraz w wielu krajach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Tworzy mikoryzę głównie z dębami, bukami, grabami i lipami.

Jest grzybem jadalnym, cenionym ze względu na wysokie walory smakowe. Ma łagodny, orzechowy smak i przyjemny zapach. Stosuje się go w kuchni do dań gotowanych i smażonych.

Ciekawostki o borowiku usiatkowanym

  • Jest jednym z najwcześniej pojawiających się grzybów rurkowych.
  • Występuje od maja do początku października, nawet do połowy listopada.
  • Rośnie zarówno na nizinach, jak i w górach, nawet w strefie alpejskiej powyżej 2000 m n.p.m.
  • Czasami mylony z goryczakiem żółciowym, który ma bardzo gorzki smak.

Podsumowanie

Borowik usiatkowany to smaczny i powszechnie występujący grzyb z rodziny borowikowatych. Ze względu na swój łagodny, orzechowy smak jest chętnie zbierany przez grzybiarzy. Występuje w lasach liściastych i mieszanych od maja do października. Jest uniwersalnym składnikiem wielu dań grzybowych.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023