Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Jesień i zima |
Występowanie | Pospolity w Polsce i na świecie |
Wygląd | Duży kapelusz do 25 cm, początkowo podwinięty, później płaski, barwy od brązowej po fioletową. Gęste blaszki. |
Rozmiar | Kapelusz 5-25 cm, trzon o wysokości 1-4 cm |
Właściwości | Zawiera białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B. Działa immunostymulująco i przeciwnowotworowo. |
Zastosowanie w kuchni | Można go dusić, smażyć, piec, marynować. |
Występowanie i cechy boczniaka ostrygowatego
Boczniak ostrygowaty rośnie w Polsce od późnej jesieni do zimy na martwym drewnie drzew liściastych — głównie grabu, buka, wierzby i topoli. Tworzy skupiska przypominające ławice ostryg. Lubi dużo światła. Jest odporny na mróz.
Wartości odżywcze i zdrowotne
Boczniak ostrygowaty ma bardzo dobre właściwości odżywcze i prozdrowotne. Zawiera łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, sole mineralne. Obniża cholesterol i wzmacnia odporność. Zawiera też przeciwnowotworowy pleuran.
Zastosowanie i uprawa
Boczniak ostrygowaty jest grzybem jadalnym o delikatnym smaku. Nadaje się do różnych potraw — można go dusić, smażyć, piec oraz marynować. Jest także uprawiany — hoduje się go na słomie. Istnieją odmiany, w tym różowe.
Ciekawostki
- Boczniak ostrygowaty paraliżuje i trawi nicienie występujące w próchniejącym drewnie.
- Może być hodowany na zużytych pieluchach jednorazowych, redukując ich masę nawet o 90%.
- Istnieje kilkadziesiąt synonimów nazwy naukowej tego gatunku.
Podsumowanie
Boczniak ostrygowaty to pospolity w Polsce grzyb o cennych właściwościach. Jest smaczny i zdrowy, zawiera wiele składników odżywczych i prozdrowotnych. Rośnie jesienią i zimą, ma charakterystyczny wygląd. Jest chętnie zbierany i uprawiany.
Foto Główne: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0