Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Grzyb jadalny niskiej wartości. Jadalne są tylko młode owocniki.
SezonOd lipca do listopada.
WystępowanieWystępuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji, Afryce Północnej i na Nowej Zelandii. W Polsce notowany w licznych stanowiskach.
WyglądDuże owocniki, osiągające średnicę 30-80 cm, z wachlarzowatymi, półkolistymi kapeluszami. Kapelusze początkowo żółtobrązowe, później brązowawe, kasztanowate.
RozmiarJeden z największych grzybów nadrzewnych. Rozety o wadze do kilkunastu kg.
WłaściwościMiąższ biały, włóknisty, na przekroju czerniejący. Zapach silnie grzybowy.
Zastosowanie w kuchniNadaje się do spożycia po obróbce termicznej, ale ma niską wartość smakową.

Występowanie i ekologia

Wachlarzowiec olbrzymi występuje przy podstawie różnych gatunków drzew liściastych, rzadziej iglastych. Rośnie zwykle przy martwych pniach, rzadziej jako pasożyt żywych drzew. Chętnie pojawia się na siedliskach antropogenicznych takich jak parki czy przydrożne aleje. W naturalnych kompleksach leśnych spotykany jest wyjątkowo rzadko.

Cechy morfologiczne

Wachlarzowiec olbrzymi tworzy duże, jednoroczne owocniki. Mają średnicę od 30 do 80 cm i składają się z wielu dachówkowato ułożonych, wachlarzowatych lub półkolistych kapeluszy. Kapelusze są początkowo żółtobrązowe, później ich kolor ciemnieje do brązowego i kasztanowego. Rurki są białawe, po uszkodzeniu brązowieją. Miąższ biały, włóknisty, na przekroju szybko czernieje.

Ciekawostki

  • Ze względu na występowanie w parkach nazywany jest „grzybem parkowym”.
  • Do października 2014 roku wachlarzowiec olbrzymi znajdował się na liście grzybów chronionych w Polsce.
  • Rekordowa waga pojedynczej rozety wachlarzowca olbrzymiego wynosiła 45 kg.

Podsumowanie

Wachlarzowiec olbrzymi to jeden z największych grzybów występujących w Polsce. Jego charakterystyczną cechą są duże, sięgające nawet 80 cm średnicy, rozety złożone z wachlarzowatych kapeluszy. Pomimo imponujących rozmiarów ma niewielkie znaczenie kulinarne. Ze względu na występowanie głównie w parkach i przydrożnych alejach nazywany jest potocznie „grzybem parkowym”.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023