Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Niejadalny |
Sezon | Cały rok |
Występowanie | W Polsce występuje na obszarze całego kraju, ale jest bardzo rzadki |
Wygląd | Tworzy listkowatą lub krzaczkowatą plechę o długości do 20 cm i szerokości do 2 cm, o barwie oliwkowej lub szarozielonej |
Rozmiar | Plecha do 20 cm długości i 2 cm szerokości |
Właściwości | Posiada właściwości paszowe i garbiarskie, stosowany w perfumerii |
Zastosowanie w kuchni | Brak zastosowań kulinarnych |
Cechy morfologiczne
Odnożyca jesionowa jest gatunkiem bardzo zmiennym morfologicznie. Jej plecha jest rozgałęziona i ma płaskie lub pomarszczone odcinki. Przyczepia się do podłoża krótką nasadą. Na powierzchni widoczne są białawe szczeliny w korze.
Tworzy owocniki – apotecja lekanorowe o średnicy do 1 cm. W workach powstają bezbarwne, elipsoidalne zarodniki.
Siedlisko
Odnożyca jesionowa występuje na wszystkich kontynentach, również w Antarktyce. W Polsce rośnie głównie na drzewach przydrożnych i nad rzekami. Preferuje żywe drzewa liściaste, rzadziej martwe.
Ciekawostki
- W Szwecji, północnej Europie i Rosji odnożyca jesionowa jest wykorzystywana do produkcji perfum.
- Posiada właściwości paszowe, może być stosowana jako karma dla zwierząt.
- Dawniej stanowiła surowiec do produkcji gumy.
- Czasami dodaje się ją do brandy, aby ją przyprawić.
Podsumowanie
Odnożyca jesionowa to rzadki i chroniony w Polsce gatunek grzyba o ciekawej morfologii i zastosowaniu. Ze względu na coraz mniejszą populację objęto ją ścisłą ochroną gatunkową i umieszczono na Czerwonej liście grzybów zagrożonych wyginięciem. Warto zatem zwracać uwagę na jej występowanie w polskich lasach i parkach.
Fot. Główne: Jerzy Opioła via Wikipedia, CC BY-SA 4.0