Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Niejadalny
SezonCały rok
WystępowanieW Polsce występuje na obszarze całego kraju, ale jest bardzo rzadki
WyglądTworzy listkowatą lub krzaczkowatą plechę o długości do 20 cm i szerokości do 2 cm, o barwie oliwkowej lub szarozielonej
RozmiarPlecha do 20 cm długości i 2 cm szerokości
WłaściwościPosiada właściwości paszowe i garbiarskie, stosowany w perfumerii
Zastosowanie w kuchniBrak zastosowań kulinarnych

Cechy morfologiczne

Odnożyca jesionowa jest gatunkiem bardzo zmiennym morfologicznie. Jej plecha jest rozgałęziona i ma płaskie lub pomarszczone odcinki. Przyczepia się do podłoża krótką nasadą. Na powierzchni widoczne są białawe szczeliny w korze.

Tworzy owocniki – apotecja lekanorowe o średnicy do 1 cm. W workach powstają bezbarwne, elipsoidalne zarodniki.

Siedlisko

Odnożyca jesionowa występuje na wszystkich kontynentach, również w Antarktyce. W Polsce rośnie głównie na drzewach przydrożnych i nad rzekami. Preferuje żywe drzewa liściaste, rzadziej martwe.

Ciekawostki

  • W Szwecji, północnej Europie i Rosji odnożyca jesionowa jest wykorzystywana do produkcji perfum.
  • Posiada właściwości paszowe, może być stosowana jako karma dla zwierząt.
  • Dawniej stanowiła surowiec do produkcji gumy.
  • Czasami dodaje się ją do brandy, aby ją przyprawić.

Podsumowanie

Odnożyca jesionowa to rzadki i chroniony w Polsce gatunek grzyba o ciekawej morfologii i zastosowaniu. Ze względu na coraz mniejszą populację objęto ją ścisłą ochroną gatunkową i umieszczono na Czerwonej liście grzybów zagrożonych wyginięciem. Warto zatem zwracać uwagę na jej występowanie w polskich lasach i parkach.

Fot. Główne: Jerzy Opioła via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023