Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Grzyb silnie trujący, zawiera kwas ibotenowy i muscymol.
SezonOd czerwca do października.
WystępowanieWystępuje w lasach liściastych i mieszanych (rzadziej w iglastych) w całej Polsce i na całej półkuli północnej w klimacie umiarkowanym.
WyglądKapelusz o średnicy 4-12 cm, gładki, brązowoszary, brunatny lub brązowożółty z białymi łatkami. Trzon biały z pierścieniowatym wzorem, miąższ biały, kruchy, nie zmienia barwy po uszkodzeniu.
RozmiarKapelusz do 12 cm średnicy, trzon długości 5-15 cm i grubości 1-2 cm.
WłaściwościGrzyb silnie trujący, objawy zatrucia to zaburzenia układu pokarmowego, wymioty i biegunka.
Zastosowanie w kuchniGrzyb jest niejadalny i trujący!

Muchomor plamisty: opis

Muchomor plamisty (Amanita pantherina) rośnie w lasach liściastych i mieszanych w całej Polsce. Pojawia się od czerwca do października. Jest pospolitym grzybem, łatwo go znaleźć w wilgotnych lasach pod dębami, bukami i innymi drzewami.

Kapelusz tego grzyba ma średnicę od 4 do nawet 12 cm. Jest on półkulisty, następnie rozpostarty. Ma barwę brązowoszarą, brunatną lub brązowożółtą. Charakterystyczne są liczne białe plamki na kapeluszu. Trzon jest biały, cylindryczny, długości od 5 do 15 cm. Posiada białe pierścieniowe wzory. Miąższ jest biały, kruchy i nie zmienia barwy po uszkodzeniu.

Muchomor plamisty jest trujący, zawiera bowiem substancje toksyczne: kwas ibotenowy i muscymol.

Ciekawostki na temat muchomora plamistego

  • Z muchomora plamistego wytwarza się truciznę.
  • W średniowieczu używano go jako środek odurzający.
  • We Francji nazywany jest oronja.
  • Występuje na całej półkuli północnej, w klimacie umiarkowanym.
  • Był stosowany w medycynie ludowej.

Podsumowanie

Muchomor plamisty jest pospolitym grzybem występującym w lasach w Polsce. Warto poznać jego charakterystyczny wygląd, gdyż jest to grzyb niebezpieczny i trujący.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023