Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd czerwca do października
WystępowaniePospolity w całej Polsce
WyglądPomarańczowo-brązowy kapelusz, białe blaszki
RozmiarKapelusz 5-15 cm, trzon 6-12 cm
WłaściwościCharakterystyczny zapach, mleczko obfite, białe, łagodne
Zastosowanie w kuchniMożna jeść na surowo lub smażyć z przyprawami

Miejsca występowania w Polsce

Mleczaj smaczny jest gatunkiem pospolitym na terenie całej Polski. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Najczęściej spotykany jest pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami i sosnami. Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Cechy mikroskopowe

Wysyp zarodników mleczaja smacznego ma jasnokremową barwę. Zarodniki są prawie kuliste, lekko kolczaste i usiatkowane. Ich rozmiary wynoszą 8-10 x 8-9,5 μm. Występują licznie wrzecionowate cheilocystydy i pleurocystydy o wymiarach 60-100 x 8-12 μm.

Zastosowanie kulinarne

Mleczaj smaczny jest grzybem jadalnym, choć ze względu na swój charakterystyczny, mdły smak, nie jest zbyt popularny w kuchni. Można go jeść na surowo, lekko posolonego lub usmażonego na maśle z dodatkiem kminku. Niektórzy uważają go za wyborny grzyb, dla innych nietypowy smak jest mało atrakcyjny. Jest wyjątkiem wśród grzybów, gdyż można go konsumować bez obróbki termicznej.

Ciekawostki

  • Jest jednym z niewielu grzybów, które można jeść na surowo.
  • Dawniej nazywany był rydzem czerwonym lub rydzem smacznym.
  • Ma wiele ludowych nazw, m.in. mleczaj krówka, krówka, mleczak, mlecznik.
  • W atlasie grzybów niemieckim z 1896 r. zalecany był do jedzenia na surowo.

Podsumowanie

Mleczaj smaczny to interesujący gatunek grzyba, pospolity na terenie całej Polski. Choć uznawany za jadalny, dla wielu jego specyficzny smak nie jest zachęcający. Jest łatwy do rozpoznania dzięki charakterystycznemu wyglądowi. Można go spotkać w różnych typach lasów od czerwca do października. Jako jeden z niewielu grzybów nadaje się do spożycia na surowo.

Foto Główne: Selso via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023