Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny. Przed pierwszym spożyciem warto zjeść niewielką ilość, niektórzy mogą odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
SezonOd maja do listopada.
WystępowaniePospolity w Polsce, szeroko rozprzestrzeniony na całym świecie poza Antarktydą. Rośnie na ziemi w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami.
WyglądKapelusz żółtoochrowy, suchy, 4-10 cm. Rurki ochrowe. Trzon bladożółty z brązowymi ziarenkami, 4-8 cm.
RozmiarKapelusz 4-10 cm, trzon 4-8 cm.
WłaściwościSmak łagodny, zapach przyjemny.
Zastosowanie w kuchniMożna przyrządzać bez ściągania skórki, ale smakuje lepiej po jej usunięciu.

Ciekawostki o maślaku ziarnistym

  • Zawiera białko, węglowodany, witaminy i sole mineralne.
  • Dawniej używany był w leczeniu ran i owrzodzeń.
  • Występuje naturalnie w lasach razem z innymi gatunkami maślaków.

Budowa owocników

Maślak ziarnisty ma żółtoochrowy, suchy i gładki kapelusz o średnicy 4-10 cm. Rurki są najpierw bladożółte, a potem ochrowe. Trzon o wysokości 4-8 cm jest bladożółty, z brązowymi ziarnkami u góry.

Miejsce występowania

Ten gatunek grzyba jest pospolity w całej Polsce. Rośnie od maja do listopada w lasach iglastych, zwłaszcza pod sosnami. Preferuje dobrze nasłonecznione miejsca na piaszczystym i trawiastym podłożu.

Podsumowanie

Maślak ziarnisty to pospolity w Polsce grzyb jadalny z rodziny maślakowatych. Rośnie od maja do listopada pod sosnami. Ma żółtoochrowy kapelusz i ochrowe rurki. Jest smacznym dodatkiem do potraw, warto go zbierać na jesienne spacery po lesie.

Foto Główne: Holger Krisp via Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023