Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Grzyb mikoryzowy, jadalny. Jakość kulinarna niezbyt wysoka. |
Sezon | Owocniki pojawiają się od lipca do października. |
Występowanie | Głównie w Europie, pod modrzewiami. W Polsce pospolity. |
Wygląd | Kapelusz 4-12 cm, lepki, oliwkowo-szary. Rurki ciemnoszare. Trzon żółtawy. |
Rozmiar | Kapelusz do 12 cm średnicy, trzon do 10 cm wysokości. |
Właściwości | Grzyb mikoryzowy. Związany z modrzewiem. |
Zastosowanie w kuchni | Można go marynować z innymi grzybami. Samodzielnie ma niezbyt dobry smak. |
Cechy charakterystyczne
Maślak lepki, inaczej maślak szary, to grzyb należący do rodziny maślakowatych. Rośnie wyłącznie w lasach iglastych w towarzystwie modrzewi, z którym tworzy mikoryzę. Występuje głównie w Europie, w Polsce jest pospolity. Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Charakterystyczną cechą tego gatunku jest śluzowata, lepka skórka na kapeluszu. Ma ona barwę od siwobiałej przez żółtosiwą do czerwonosiwej. Rurki są ciemnoszare, pory mają barwę od białawej po cynamonowobrązową. Trzon jest żółtawy, siatkowany. Miąższ białawy, o łagodnym, owocowym smaku.
Zastosowanie kulinarne
Maślak lepki jest grzybem jadalnym, choć jego walory smakowe nie są zbyt wysokie. Można go marynować w occie wraz z innymi smaczniejszymi gatunkami. Nadaje się także do suszenia i sporządzania proszków grzybowych.
Ze względu na niewielką wartość kulinarną zaleca się łączenie maślaka szarego z aromatycznymi grzybami, np. podgrzybkami. Samodzielnie spożyty ma mdły, mało interesujący smak. Mimo to warto zbierać ten grzyb ze względu na jego powszechność.
Ciekawostki
- Dawniej nazywany był m.in. maślakiem szarym, ze względu na szarą barwę porów. Obecnie powrócono do historycznej nazwy maślak lepki.
- Jest jednym z niewielu grzybów rosnących w towarzystwie modrzewia. W lasach modrzewiowych występuje pospolicie.
- Ma charakterystyczną, śluzowatą skórkę na kapeluszu. Jest ona bardzo lepka i łatwo się zdejmuje.
Podsumowanie
Maślak lepki to interesujący i pospolity grzyb z rodziny maślakowatych. Rośnie wyłącznie w towarzystwie modrzewia, z którym tworzy symbiozę. Mimo że jego wartości smakowe są niewielkie, to ze względu na powszechność warto zbierać go na grzyby. Po zmieszaniu z aromatycznymi gatunkami nadaje się do marynat.
Fot. Główne: Dezidor via Wikipedia, CC BY-SA 2.5