Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Gatunek uważany za niejadalny z powodu ostrego smaku. Po ugotowaniu traci ostry smak. W Meksyku, Rosji i na Ukrainie uznawany za jadalny.
SezonOwocniki pojawiają się latem i jesienią.
WystępowanieWystępuje w lasach iglastych i mieszanych w całej Europie. Pospolity w Europie Środkowej.
WyglądKapelusz o średnicy 2-5 cm. Skórka gładka, pomarańczowo-brązowa. Rurki rdzawobrązowe z ciemniejszymi porami. Trzon wysokości 2-6 cm, cylindryczny, żółty.
RozmiarKapelusz ma średnicę 2-5 cm. Trzon osiąga wysokość 2-6 cm.
WłaściwościMiąższ o słabym zapachu i ostrym, piekącym smaku.
Zastosowanie w kuchniW Meksyku, Rosji i na Ukrainie używany do celów kulinarnych. Wymaga obróbki termicznej.

Ciekawostki o maślaczku pieprzowym

  • Jest grzybem naziemnym, pasożytniczym, rozwijającym się na grzybniach muchomorów.
  • Po raz pierwszy opisany naukowo w 1790 roku przez Jeana Baptistę Bulliarda.
  • Posiada wiele synonimów nazwy naukowej, m.in. Boletus piperatus.
  • W polskim piśmiennictwie mykologicznym określany był też jako borowik pieprzowy.

Podsumowanie

Maślaczek pieprzowy to interesujący gatunek grzyba z rodziny borowikowatych, występujący w lasach iglastych i mieszanych w całej Europie. Charakteryzuje się pomarańczowo-brązowym kapeluszem, rdzawymi rurkami i żółtym trzonem. Cechuje go ostry, piekący smak, przez co w Polsce uznawany jest za niejadalny. W Rosji i na Ukrainie spożywa się go po obróbce termicznej. Jest pasożytem rozwijającym się na grzybniach muchomorów.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023