Koźlarz sosnowy (Leccinum vulpinum) to interesujący grzyb z rodziny borowikowatych, występujący w lasach sosnowych na terenie Polski i Europy. Ze względu na swój smaczny miąższ i walory smakowe jest poszukiwany przez zbieraczy grzybów.

Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonOd lipca do listopada
WystępowanieLasy sosnowe w Polsce i Europie
WyglądPurpurowobrązowy kapelusz, biały trzon
RozmiarKapelusz 6-10 cm, trzon 7-15 cm
WłaściwościSmaczny, wartościowy grzyb
Zastosowanie w kuchniDo potraw, marynat

Budowa i wygląd koźlarza sosnowego

Koźlarz sosnowy ma kapelusz o średnicy 6-10 cm, początkowo wypukły, później spłaszczony. Ma purpurowobrązową barwę z czerwonym odcieniem. Trzon tego grzyba ma długość 7-15 cm i grubość 1,5-4,5 cm. Jest biały, pokryty ciemniejszymi włóknami. Miąższ początkowo biały, później różowieje.

Występowanie i zbiory

W Polsce koźlarz sosnowy rośnie od lipca do listopada w lasach sosnowych, zwłaszcza na wrzosowiskach. Jest gatunkiem rzadkim, umieszczonym na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ze względu na ograniczony zasięg i małe obszary występowania jest potencjalnie zagrożony. Należy zbierać go z umiarem.

Ciekawostki

  • Z powodu charakterystycznego wyglądu nazywany jest lisem wśród grzybów.
  • Czasami mylony jest z innymi gatunkami koźlarzy, które rosną pod innymi drzewami.
  • W angielskim nazywany jest „fox-coloured bolete”.
  • W Danii i Anglii również uznawany za gatunek zagrożony.

Podsumowanie

Koźlarz sosnowy to interesujący i smaczny grzyb z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach sosnowych, gdzie należy go ostrożnie zbierać ze względu na jego status gatunku rzadkiego. Cechuje go charakterystyczny wygląd i dobre właściwości smakowe. Jest ceniony przez grzybiarzy i zbierany do domowych potraw.

Foto główne: LukeEmski via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023