Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Niejadalny. |
Sezon | Występuje od maja do października. |
Występowanie | Pospolity na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce rzadki i potencjalnie zagrożony. |
Wygląd | Ciemnobrązowy kapelusz, czarne blaszki, jasnoszary trzon. |
Rozmiar | Kapelusz 1-5 cm, trzon 5-11 cm. |
Właściwości | Nieciekawe, delikatne w smaku. Młode owocniki przydatne do spożycia po usmażeniu. |
Zastosowanie w kuchni | Można usmażyć młode owocniki w panierce i spożywać jak inne grzyby jadalne. |
Występowanie i siedlisko
Kołpaczek motylkowaty jest szeroko rozprzestrzeniony na całym świecie. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, a także na wielu wyspach. W Polsce jest jednak gatunkiem rzadkim. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R – gatunek potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu i niewielkich obszarów występowania.
Jest grzybem koprofilnym. Rośnie od maja do października, na nawozie bydlęcym, na nawożonych łąkach. Preferuje miejsca zacienione.
Ciekawostki
- Zarodniki kołpaczka motylkowatego mają charakterystyczny, podłużnie sześciokątny kształt.
- Należy do tego samego rodzaju co niektóre grzyby halucynogenne. Jednak kołpaczek motylkowaty nie ma właściwości psychoaktywnych.
- Bywa mylony z innymi podobnymi gatunkami kołpaczków, które różnią się kolorem i cechami mikroskopowymi.
Podsumowanie
Kołpaczek motylkowaty to interesujący gatunek grzyba z rodziny kołpaczkowatych. Chociaż pospolity na świecie, w Polsce należy do rzadkości i jest potencjalnie zagrożony. Charakteryzuje się niepozornym wyglądem – ciemnobrązowym kapeluszem i czarnymi blaszkami. Jest to grzyb interesujący zarówno dla mykologów-amatorów, jak i profesjonalistów.
Zobacz także:- Maślak wejmutkowy – opis gatunku, właściwości i ciekawostki
- Koźlarz sosnowy – charakterystyka i opis smacznego grzyba
- Gąska mydlana (Tricholoma saponaceum) – gatunek grzyba z rodziny gąskowatych
- Mądziak psi – grzyb o niezwykłym wyglądzie i zapachu
- Chrobotek koralkowy – poznaj ciekawostki o tym grzybie
- Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) – smaczny grzyb rosnący pod sosnami
- Smardz półwolny – jadalny grzyb z rodziny smardzowatych
- Aksamitka złota – Phaeolepiota aurea – niejadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych
- Xylaria polymorpha, czyli próchnilec maczugowaty – poznaj ciekawostki na jego temat
- Żółciak siarkowy — właściwości i zastosowanie grzyba o jajowatych owocnikach
- Pochwiak wielkopochwowy – jadalny grzyb z pochwą u podstawy trzonu
- Zasłonak fioletowy (Cortinarius violaceus) – charakterystyka gatunku
Dodaj komentarz