Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Niejadalny.
SezonWystępuje od maja do października.
WystępowaniePospolity na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce rzadki i potencjalnie zagrożony.
WyglądCiemnobrązowy kapelusz, czarne blaszki, jasnoszary trzon.
RozmiarKapelusz 1-5 cm, trzon 5-11 cm.
WłaściwościNieciekawe, delikatne w smaku. Młode owocniki przydatne do spożycia po usmażeniu.
Zastosowanie w kuchniMożna usmażyć młode owocniki w panierce i spożywać jak inne grzyby jadalne.

Występowanie i siedlisko

Kołpaczek motylkowaty jest szeroko rozprzestrzeniony na całym świecie. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, a także na wielu wyspach. W Polsce jest jednak gatunkiem rzadkim. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem R – gatunek potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu i niewielkich obszarów występowania.

Jest grzybem koprofilnym. Rośnie od maja do października, na nawozie bydlęcym, na nawożonych łąkach. Preferuje miejsca zacienione.

Ciekawostki

  • Zarodniki kołpaczka motylkowatego mają charakterystyczny, podłużnie sześciokątny kształt.
  • Należy do tego samego rodzaju co niektóre grzyby halucynogenne. Jednak kołpaczek motylkowaty nie ma właściwości psychoaktywnych.
  • Bywa mylony z innymi podobnymi gatunkami kołpaczków, które różnią się kolorem i cechami mikroskopowymi.

Podsumowanie

Kołpaczek motylkowaty to interesujący gatunek grzyba z rodziny kołpaczkowatych. Chociaż pospolity na świecie, w Polsce należy do rzadkości i jest potencjalnie zagrożony. Charakteryzuje się niepozornym wyglądem – ciemnobrązowym kapeluszem i czarnymi blaszkami. Jest to grzyb interesujący zarówno dla mykologów-amatorów, jak i profesjonalistów.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023