Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonWrzesień – grudzień
WystępowaniePolska, Europa, Ameryka Północna, Japonia
WyglądDuża kępka zrośniętych owocników, kapelusz 5-10 cm, trzon 7-13 cm
RozmiarŚrednica kapelusza 5-10 cm, długość trzonu 7-13 cm
WłaściwościTworzy duże kępki zrośniętych owocników, miąższ biały, sprężysty
Zastosowanie w kuchniTylko kapelusze do zup i marynat

Ciekawe cechy kępkowca jasnobrązowego

Kępkowiec jasnobrązowy rośnie zazwyczaj w dużych skupiskach licznych owocników, których trzony są zrośnięte ze sobą. Czasami tworzy widowiskowe „czarcie kręgi” o średnicy nawet kilku metrów. Jego kapelusze osiągają 5-10 cm średnicy, a trzony 7-13 cm długości. Mają charakterystyczny jedwabisty połysk i promienistą strukturę.

Zastosowanie kulinarne kępkowca

Kępkowiec jasnobrązowy jest grzybem jadalnym. Można go wykorzystywać w kuchni, jednak tylko kapelusze nadają się do spożycia. Szczególnie polecany jest do zup i marynat. Ma delikatny smak i zapach, przez co dobrze komponuje się z innymi składnikami.

Ciekawostki

Kępkowiec jasnobrązowy znany jest pod wieloma nazwami naukowymi – łącznie ma ich ponad 10.
Dawniej w polskim piśmiennictwie mykologicznym nazywany był podblaszkiem gromadnym.
Czasami tworzy spektakularne „czarcie kręgi” o średnicy nawet kilku metrów.

Podsumowanie

Kępkowiec jasnobrązowy to interesujący i smaczny grzyb, charakterystyczny ze względu na tworzenie olbrzymich kępek zrośniętych owocników. Warto zwracać na niego uwagę podczas grzybobrania od września do grudnia. Można go wykorzystać w kuchni do zup i marynat.

Fot. Główne: Jerzy Opioła via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023