Tabela – właściwości
Zagadnienie | Opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny, średniej wartości |
Sezon | Od lata do jesieni |
Występowanie | Pospolity w Polsce, występuje w lasach iglastych, pod sosnami |
Wygląd | Kapelusz 5-14 cm, u młodych okazów żółty lub żółtosiwy, potem ochrowobrązowy. Rurki żółte lub pomarańczowe. Trzon żółty lub żółtobrązowy. |
Rozmiar | Kapelusz 5-14 cm, trzon 4-10 cm |
Właściwości | Miąższ twardy, zapach charakterystyczny |
Zastosowanie w kuchni | Dobry do marynowania, do sosów |
Występowanie i zbiory
Maślak pstry jest szeroko rozpowszechniony w Europie Środkowej, ale występuje także w Ameryce Północnej, Południowej i Japonii. W Polsce jest pospolity i rośnie od lata do jesieni, w lasach iglastych, szczególnie pod sosnami, na wrzosowiskach i w miejscach wilgotnych.
Wartość kulinarna
Maślak pstry jest grzybem jadalnym średniej wartości. Ma swoisty, charakterystyczny zapach, przez co nie każdemu smakuje. Jednak jest dobry do marynowania czy sporządzania sosów grzybowych. Pełnię smaku tego grzyba najlepiej wykorzystać gotując sos śmietankowo-grzybowy na lekkim ogniu przez co najmniej 30 minut.
Ciekawostki
- Grzyb ten opisany był w polskim piśmiennictwie mykologicznym pod wieloma nazwami, m.in. bagniak, grzyb pstry, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, piasecznik, twardak, twardzioszek.
- Po raz pierwszy grzyb ten zdiagnozował i opisał w 1810 roku szwedzki botanik Olof Swartz, nadając mu nazwę Boletus variegatus.
- Dawniej nazywany był hubankiem lub szatanem.
Podsumowanie
Maślak pstry to pospolity w Polsce gatunek grzybów, występujący w lasach iglastych. Jest jadalny, choć średniej wartości ze względu na specyficzny zapach. Nadaje się do marynowania i sporządzania sosów. Sezon na ten grzyb trwa od lata do jesieni.
Foto Główne: Jerzy Opioła via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Zobacz także:- Maślak zwyczajny (Suillus luteus) – jadalny grzyb rosnący w lasach iglastych
- Borowik oprószony (Xerocomellus pruinatus) – właściwości i opis grzyba
- Kolczak obłączasty (Hydnum repandum) – smaczny grzyb jadalny rosnący w polskich lasach
- Gołąbek błotny – gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych
- Twardzioszek czosnaczek – opis grzyba
- Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) – smaczny grzyb rosnący pod sosnami
- Podgrzybek zajączek — opis smacznego grzyba z rodziny borowikowatych
- Pieczarka leśna – jadalny grzyb występujący w lasach
- Piestrak jadalny – jadalny grzyb rosnący pod ziemią o aromatycznym zapachu
- Kolczakówka piekąca – grzyb chroniony i wymierający
- Borowik górski – opis gatunku masłoborowika górskiego
- Muchomor porfirowy – charakterystyka tego grzyba
Dodaj komentarz