Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonLatem i jesienią
WystępowanieEuropa, w Polsce bardzo rzadki np. w Puszczy Niepołomickiej
WyglądJaskrawożółty kapelusz i trzon, średnica kapelusza 5-16 cm
RozmiarTrzon 4-12 cm wysokości, 2,5-6 cm grubości
WłaściwościMiąższ intensywnie niebieszczeje po przekrojeniu, zapach nieokreślony, smak przyjemny, lekko kwaskowaty
Zastosowanie w kuchniMożna przyrządzać na różne sposoby, doskonały do dań z grzybów

Opis borowika żonkilowego

Borowik żonkilowy należy do rodziny borowikowatycho odmianie żonkilowej. Ma jaskrawożółty, półkulisty, potem poduchowaty kapelusz o średnicy od 5 do 16 cm. Rurki są początkowo cytrynowożółte, później zielonkawe, a pory cytrynowe, potem złotożółte. Trzon cylindryczny, również jaskrawożółty, z brązowymi plamkami. Miąższ żywo niebieszczeje po przekrojeniu.

Występowanie i status ochronny

Borowik żonkilowy w Europie jest bardzo rzadki. W Polsce występuje m.in. w Puszczy Niepołomickiej. Rośnie w lasach liściastych, pod dębami. Owocniki pojawiają się latem i jesienią. Gatunek ten znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem E, czyli jest taksonem wymierającym. Objęty ochroną także w wielu innych krajach.

Ciekawostki

  • Jest grzybem mikoryzowym, żyje w symbiozie z drzewami.
  • Ma przyjemny, lekko kwaskowaty smak i wysokie walory kulinarne.
  • Cenne znalezisko dla grzybiarzy.

Podsumowanie

Borowik żonkilowy to niezwykle rzadki i chroniony gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych w Europie, w tym w Polsce. Charakteryzuje się jaskrawożółtym kapeluszem i trzonem. Jest grzybem jadalnym o wyśmienitym smaku. Ze względu na status gatunku wymierającego nie należy go zbierać, tylko podziwiać w naturalnym środowisku.

Fot. Główne: Jean-Pol GRANDMONT via Wikipedia, CC BY 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023