Tabela – właściwości borowika żółtobrązowego:

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny.
SezonOd lipca do października.
WystępowanieWystępuje w Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i Australii. W Polsce jest gatunkiem rzadkim, zagrożonym wyginięciem.
WyglądKapelusz o średnicy 6-15 cm, różowawy lub szaroróżowy. Trzon o wysokości 5-15 cm, żółty z czerwonymi plamkami.
RozmiarŚrednica kapelusza 6-15 cm, wysokość trzonu 5-15 cm.
WłaściwościMiąższ żółty, po przecięciu nieznacznie błękitnieje. Ma przyjemny zapach i smak.
Zastosowanie w kuchniNadaje się do spożycia po obróbce termicznej.

Borowik żółtobrązowy rośnie w ciepłych lasach liściastych pod dębami i bukami, ale także w lasach iglastych pod jodłami. Preferuje gleby wapienne. Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Kapelusz borowika żółtobrązowego ma średnicę 6-15 cm. Jego różowawa lub szaroróżowa skórka pęka na drobne poletka. Pod spodem ukrywa się żółty miąższ. Trzon o wysokości 5-15 cm jest chromowożółty, u nasady z winnoczerwonymi plamkami. Miąższ borowika żółtobrązowego ma przyjemny zapach i smak.

Ciekawostki o borowiku żółtobrązowym

  • Dawniej nazywany był borowikiem przyczepkowym.
  • Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status gatunku zagrożonego wyginięciem.
  • Występuje również w Ameryce Środkowej i Australii oprócz Europy i Ameryki Północnej.

Podsumowanie

Borowik żółtobrązowy to rzadki i chroniony gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. W Polsce występuje w ciepłych lasach liściastych i iglastych. Ma smaczny miąższ o przyjemnym zapachu. Ze względu na niewielką liczebność należy chronić jego naturalne siedliska.

Fot. Główne: Holger Krisp via Wikipedia, CC BY 3.0

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023