Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Niejadalny – trujący. Może powodować zatrucia i problemy żołądkowo-jelitowe. |
Sezon | Latem i jesienią. |
Występowanie | W lasach liściastych, iglastych i mieszanych w Polsce. |
Wygląd | Podobny do borowika. Ma jasnobrązowy kapelusz i jasny trzon. |
Rozmiar | Kapelusz 5-30 cm, trzon ok. 5-10 cm. |
Właściwości | Miąższ szybko się przebarwia na różowo lub czerwono po uszkodzeniu. Ma gorzkawy smak. |
Zastosowanie w kuchni | Nie nadaje się do spożycia. |
Borowik szatański a borowik – różnice
Borowik szatański często bywa mylony z jadalnym i smacznym borowikiem. Jednak między tymi grzybami występują istotne różnice. Borowik ma jaśniejszy kapelusz, bardziej biały trzon i miąższ, który nie zmienia koloru po uszkodzeniu. Ponadto borowik ma przyjemny zapach i łagodny, grzybowy smak. Natomiast borowik szatański ma ciemniejszy kapelusz, różowiejący po uszkodzeniu miąższ i gorzkawy posmak. Sprawdź poradnik: jak odróżnić szatana od prawdziwka.
Występowanie i siedlisko
Borowik szatański występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych na terenie całej Polski. Preferuje gleby piaszczyste lub gliniaste. Rośnie od lipca do września, zarówno pojedynczo, jak i w grupach. Często rośnie w pobliżu borowików, co może powodować pomyłki.
Ciekawostki
- Z racji podobieństwa do borowika, nazywany jest też „fałszywym borowikiem”.
- Dawniej uważano go za grzyb jadalny, dopiero później odkryto jego trujące działanie.
- W niektórych regionach Polski nazywany jest „borowikiem szatańskim” lub „czarcim borowikiem”.
- Mimo że jest niejadalny, to nie zawsze powoduje silne objawy zatrucia. Niemniej lepiej go unikać.
Podsumowanie
Borowik szatański to gatunek grzyba, który przypomina kształtem i wyglądem borowika, jednak jest grzybem niejadalnym i potencjalnie trującym. Ma ciemniejszy kapelusz i miąższ, który czerwienieje po uszkodzeniu. Rośnie w lasach na terenie Polski. Mimo podobieństwa do smacznego borowika, nie nadaje się do zbioru i spożycia, gdyż może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.
Fot. główna: Björn S. via Wikipedia, CC BY-SA 2.0
Zobacz także:- Grzyby niejadalne z gąbką – uważaj na trujące gatunki przed grzybobraniem
- Jak odróżnić szatana od prawdziwka? Wyjaśniamy!
- Borowik gładkotrzonowy – gatunek grzyba o czerwonawym kapeluszu
- Borowik żółtopory – wielopoziomowy przewodnik
- Borowik żółtobrązowy (Butyriboletus appendiculatus)
- Borowik korzeniasty – gatunek grzyba objęty ścisłą ochroną w Polsce
- Muchomor królewski – właściwości i zastosowanie
- Borowik ceglastopory – opis grzyba i jego właściwości
- Koźlarz grabowy – charakterystyka popularnego grzyba jadalnego
- Podgrzybek tęgoskórowy – opis gatunku grzyba z rodziny borowikowatych
- Łuskwiak nastroszony – charakterystyka i właściwości interesującego gatunku grzybów
- Borowik żonkilowy – cenny i rzadki grzyb jadalny
Dodaj komentarz