Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Tak, jadalny, choć często robaczywy.
SezonOd września do listopada.
WystępowanieWystępuje w lasach iglastych i liściastych w Polsce.
WyglądMały do średniego grzyb z czerwonobrązowym, aksamitnym i suchym kapeluszem oraz żółtym trzonem.
RozmiarKapelusz 3-10 cm, trzon 5-10 cm.
WłaściwościMiąższ żółty, soczysty, smak owocowy, a zapach przyjemny.
Zastosowanie w kuchniNadaje się do marynowania, smażenia.

Występowanie i siedlisko

Borowik oprószony rośnie w różnego typu lasach iglastych i liściastych w całej Polsce. Preferuje wilgotne miejsca, gdzie pojawia się od września do listopada. Najwięcej owocników znajdziemy po ochłodzeniu i opadach deszczu.

Zbiór i przygotowanie

Ze względu na wrażliwość na robaczywienie, borowiki oprószone powinny być zbierane tylko młode. Przed przygotowaniem należy je dokładnie oczyścić i ugotować przez około 5 minut. Świetnie nadają się do marynowania i smażenia, choć niektórzy polecają jeść je na surowo ze względu na wyjątkowy smak.

Ciekawostki

  • Dawniej borowik oprószony nazywany był podgrzybkiem aksamitnym.
  • Na jego kapeluszu nie tworzą się charakterystyczne poletka.
  • Ma wyjątkowo smaczny i aromatyczny miąższ.

Podsumowanie

Borowik oprószony to smaczny i pospolity w Polsce grzyb z rodziny borowikowatych. Mimo że jest jadalny, należy zbierać go ostrożnie, gdyż łatwo robaczywieje. Najlepsze okazy znajdziemy we wrześniu i październiku w wilgotnych lasach iglastych i liściastych. Ze względu na swój aromatyczny smak świetnie nadaje się do marynowania i smażenia.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023