Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Jadalny
SezonMaj – wrzesień
WystępowanieLasy liściaste, pod dębami, bukami, kasztanami
WyglądCiemnobrązowy kapelusz, charakterystyczny usiatkowany trzon
RozmiarKapelusz do 30 cm średnicy, trzon 5-12 cm wysokości
WłaściwościSmaczny, aromatyczny
Zastosowanie w kuchniBezpośrednie spożycie, suszenie, wszelkie przetwory

Borowik ciemnobrązowy jest cenionym grzybem jadalnym, wykorzystywanym w kuchni na wiele sposobów. Posiada aromatyczny smak i zapach. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, suszenia oraz przygotowywania przetworów. W krajach Europy Południowej jest bardzo popularny i często sprzedawany na targowiskach.

Ciekawostki o borowiku ciemnobrązowym

  • Na Wyspach Kanaryjskich można go znaleźć nawet w lutym.
  • W Monachium jest sprowadzany z Afryki Południowej i sprzedawany w wysokich cenach w supermarketach.
  • We Włoszech należy do najbardziej cenionych gatunków grzybów.
  • W Polsce znajduje się na Czerwonej liście gatunków zagrożonych wyginięciem.

Podsumowanie

Borowik ciemnobrązowy to rzadki w Polsce, ale poszukiwany i ceniony grzyb jadalny z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach liściastych od maja do września. Ze względu na smaczne mięso i aromat nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz suszenia i przetwarzania. Szczególną popularnością cieszy się w krajach Europy Południowej.

Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2023