Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Tak, trufla czarnozarodnikowa to cenny gatunek grzybów jadalnych. |
Sezon | Owocniki pojawiają się od października do lutego w Europie. |
Występowanie | Występuje naturalnie we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Słowenii i Stanach Zjednoczonych. Jest też uprawiana w Europie i Nowej Zelandii. |
Wygląd | Ma nieregularny, bulwiasty owocnik o średnicy 2-8 cm. Jego ciemna okrywa jest pokryta guzkami. |
Rozmiar | Średnica owocników wynosi od 2 do 8 cm. |
Właściwości | Ma intensywny, ziemisty zapach. Jest cennym składnikiem wyszukanych dań. |
Zastosowanie w kuchni | Używana jako aromatyczna przyprawa do potraw, np. do pasztetu, polędwicy wołowej czy omletu. |
Cechy trufli czarnozarodnikowych
Trufle czarnozarodnikowe rozwijają się w symbiozie z korzeniami dębów i leszczyn na glebach wapiennych. Ich owocniki mają kulisty lub nieregularny kształt i ciemną okrywę pokrytą guzkami. W środku obłocznia ma ciemnofioletową barwę z białawym marmurkowym wzorem. Zawierają elipsoidalne zarodniki z kolczastą powierzchnią.
Zbiór i uprawa
Trufle czarnozarodnikowe ze względu na swój zapach i wartość są poszukiwanym gatunkiem. Do ich zbioru używa się wyszkolonych psów. Dawniej hodowano je także na specjalnych plantacjach we Francji. Obecnie uprawia się je również w Nowej Zelandii. Do uprawy potrzebne są odpowiednie warunki glebowe i klimatyczne.
Ciekawostki
- W XIX wieku zbierano w Europie ok. 1000-2000 ton owocników rocznie, obecnie ok. 50-100 ton.
- Należą do najdroższych grzybów jadalnych, obok trufli białych.
- Klasyczne dania z trufli czarnozarodnikowych to m.in. pasztet strasburski, polędwica wołowa Rossini czy omlet.
Podsumowanie
Trufle czarnozarodnikowe są poszukiwanym gatunkiem ze względu na wartościowy smak i aromat. Ich owocniki stanowią cenny składnik wykwintnych dań kuchni francuskiej i włoskiej. Są uprawiane na specjalnych plantacjach w optymalnych warunkach glebowych i klimatycznych. Należą do najdroższych i najbardziej ekskluzywnych grzybów jadalnych na świecie.
Fot. Główne: moi-même via Wikipedia, Domena publiczna