Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Niejadalny
SezonWystępuje przez cały rok
WystępowaniePospolity w całej Polsce, rośnie w lasach na korze drzew
WyglądMa krzaczkowatą lub listkowatą plechę, szarą lub ciemnoszarą, z licznymi izydiami
RozmiarPlecha do 10 cm długości i 1 cm szerokości
WłaściwościZawiera kwasy porostowe, ma działanie przeciwbakteryjne
Zastosowanie w kuchniBrak zastosowań kulinarnych

Cechy morfologiczne

Mąklik otrębiasty ma plechę krzaczkowatą lub listkowatą, która jest wielokrotnie nieregularnie podzielona. Jej odcinki są lekko wypukłe, z podwiniętymi brzegami. Górna powierzchnia ma barwę od jasnoszarej do ciemnoszarej, a dolna szaroczarną lub czarną. Na górnej stronie występują liczne izydia o różnych kształtach.

Występowanie i ekologia

Mąklik otrębiasty jest szeroko rozprzestrzeniony na świecie. Najliczniej notowany w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce jest pospolity na terenie całego kraju. Rośnie w lasach na korze drzew iglastych i liściastych, zarówno żywych, jak i martwych pni. Jest odporny na zanieczyszczenia powietrza.

Zastosowanie

  • Wykorzystywany do produkcji perfum we Francji
  • Dawniej stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego w Hiszpanii
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne
  • Służy do monitoringu zanieczyszczeń powietrza metalami ciężkimi

Ciekawostki

  • Ma zdolność akumulacji metali ciężkich z powietrza, takich jak: chrom, cynk, kadm, ołów, nikiel, żelazo, mangan i miedź
  • We Francji rocznie zużywa się 1900 ton tego porostu do produkcji perfum
  • W Polsce do 2014 roku był objęty ścisłą ochroną gatunkową

Podsumowanie

Mąklik otrębiasty to pospolity w Polsce gatunek grzyba z rodziny tarczownicowatych. Rośnie w lasach na korze drzew. Cechuje się charakterystycznym wyglądem i zawartością kwasów porostowych. Dawniej był wykorzystywany w medycynie ludowej. Obecnie stosowany głównie w przemyśle perfumeryjnym. Jest dobrym biowskaźnikiem poziomu metali ciężkich w powietrzu.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023