Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Niejadalny, trujący. Zawiera toksyczną nebularynę.
SezonWystępuje od września do listopada.
WystępowaniePospolity w całej Polsce, występuje w lasach liściastych i iglastych. Tworzy duże kolonie.
WyglądBiały lub szarawy kapelusz o średnicy 5-15 cm, biały trzon.
RozmiarKapelusz ma średnicę 5-15 cm, trzon wysokość 6-12 cm i grubość do 3 cm.
WłaściwościZawiera toksyczną nebularynę, powoduje zaburzenia trawienne. Ma właściwości antybakteryjne.
Zastosowanie w kuchniNie nadaje się do spożycia.

Opis gąsówki mglistej

Gąsówka mglista należy do grzybów z rzędu pieczarkowców. Ma biały lub szarawy kapelusz, który w młodości jest wypukły, a potem staje się płaski i ma średnicę od 5 do 15 cm. Trzon tego grzyba jest biały, wysokości 6-12 cm i grubości do 3 cm. Miąższ jest biały, twardy i mięsisty.

Gąsówka mglista rośnie od września do listopada, tworząc często duże kolonie w lasach liściastych i iglastych. W Polsce jest bardzo pospolita.

Ciekawostki o gąsówce mglistej

  • Dawniej uważano ją za grzyb jadalny, obecnie wiadomo, że jest trująca.
  • Zawiera toksyczną nebularynę, która powoduje zaburzenia trawienne.
  • Ma właściwości antybakteryjne, m.in. w stosunku do prątka gruźlicy.
  • Czasami tworzy tzw. czarcie koła, układając się w okręgu.
  • Bywa atakowana przez pasożytniczego grzyba powodującego deformacje jej kapeluszy.

Podsumowanie

Gąsówka mglista to popularny jesienny grzyb o białym lub szarawym kapeluszu. Rośnie w lasach w całej Polsce, tworząc duże kolonie. Dawniej uważana za grzyb jadalny, obecnie wiadomo, że jest trująca i zawiera nebularynę. Powoduje zaburzenia trawienne, nie nadaje się do spożycia. Ma pewne ciekawe właściwości, m.in. antybakteryjne.

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023