Tabela – właściwości
zagadnienie | opis |
Jadalny czy nie? | Jadalny |
Sezon | Występuje od października do listopada |
Występowanie | Występuje w Ameryce Północnej i Europie, w Polsce rzadki gatunek zagrożony wyginięciem |
Wygląd | Kapelusz średnicy 6-12 cm, barwy czerwonobrązowej, trzon białawy u młodych okazów, potem brązowiejący |
Rozmiar | Kapelusz 6-12 cm średnicy |
Właściwości | Miąższ o zapachu mącznym, smaku łagodnym |
Zastosowanie w kuchni | Nadaje się do spożycia, można przyrządzać na różne sposoby |
Miejsce występowania gąski topolowej
Gąska topolowa jest gatunkiem występującym w Ameryce Północnej i Europie. W Polsce jest gatunkiem rzadkim i zagrożonym wyginięciem, umieszczonym na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Rośnie tylko pod topolami, nigdy w lasach iglastych czy liściastych. Owocniki pojawiają się od października do listopada, często w dużych skupiskach.
Cechy charakterystyczne gąski topolowej
Gąskę topolową charakteryzuje kapelusz o średnicy 6-12 cm, początkowo czerwonobrązowy i śliski, później jaśniejszy. Blaszki są białawe, z czasem lekko brązowieją. Trzon jest białawy u młodych okazów, później brązowieje, zwłaszcza u nasady. Miąższ ma zapach mączny i łagodny, niegorzki smak. Należy uważać, by nie pomylić tego gatunku z podobnymi, lecz trującymi gąskami.
Zastosowanie kulinarne
Gąska topolowa to grzyb jadalny, który można przyrządzać na różne sposoby. Nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia czy pieczenia. Pasuje jako dodatek do dań mięsnych, makaronów, jajecznic. Dzięki łagodnemu smakowi i zapachowi łączy się z wieloma składnikami. Jest smacznym i wartościowym składnikiem potraw.
Ciekawostki
- Ze względu na rzadkość występowania gąska topolowa jest objęta ochroną w Polsce i innych krajach Europy.
- Dawniej uważano, że jest odmianą gąski pessundzkiej. Dopiero badania wykazały, że jest to osobny gatunek.
- W niektórych rejonach Polski nazywana jest gąską osikową, ponieważ często rośnie w pobliżu osik.
Podsumowanie
Gąska topolowa to interesujący gatunek grzyba z rodziny gąskowatych. Choć obecnie rzadki i zagrożony, to nadal występuje w Polsce. Jest grzybem jadalnym o łagodnym smaku. Warto poznać jej cechy, aby umieć odróżnić od podobnych gatunków. Gąska topolowa to smaczny i wartościowy składnik potraw, który warto wykorzystać w kuchni
Fot. Główne: Anna Baykalova via Wikipedia, CC BY-SA 3.0