Tabela – właściwości

ZagadnienieOpis
Jadalny czy nie?Grzyb niejadalny z powodu gorzkiego smaku.
SezonOwocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.
WystępowanieWystępuje w Ameryce Północnej i Południowej, Europie, Azji i Australii. W Polsce jest rzadki i objęty częściową ochroną.
WyglądMa pomarańczowo-czerwony kapelusz o średnicy 5-10 cm. Trzon barwy kapelusza z białym szczytem.
RozmiarKapelusz o średnicy 5-10 cm.
WłaściwościKapelusz wilgotny, lepki, wydzielający bursztynowe kropelki. Trzon często łuskowaty.
Zastosowanie w kuchniZe względu na gorzki smak nie nadaje się do spożycia.

Występowanie w Polsce

W Polsce gąska pomarańczowa jest gatunkiem rzadkim. W piśmiennictwie naukowym do 2020 roku podano 20 jej pewnych stanowisk, głównie na terenach górskich w Karpatach i Sudetach. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na glebach wapiennych.

Ciekawostki

  • Ze względu na swój charakterystyczny wygląd gąska pomarańczowa jest łatwa do rozpoznania w terenie.
  • Dawniej uważano ją za grzyba jadalnego, jednak ze względu na gorzki smak zrezygnowano z jej zbioru.
  • Z powodu ograniczonego zasięgu występowania i niewielkich obszarów siedliskowych jest objęta ochroną w wielu krajach Europy.

Podsumowanie

Gąska pomarańczowa to niejadalny gatunek grzybów z rodziny gąskowatych, wyróżniający się jaskrawym, pomarańczowo-czerwonym kapeluszem. W Polsce występuje rzadko, głównie na terenach górskich. Ze względu na swoją atrakcyjną barwę i niewielkie rozmiary jest atrakcyjnym fotogenicznym grzybem.

Fot. Główne: Ann B. (Ann F. Berger) via Wikipedia., CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023