Tabela – właściwości

zagadnienieopis
Jadalny czy nie?Niejadalny
SezonOd sierpnia do listopada
WystępowanieW Polsce rzadki, zagrożony. W lasach liściastych i mieszanych, parkach, zaroślach.
WyglądŻółtozłoty kapelusz 5-20 cm, stożkowy do wypukłego. Biały trzon z pierścieniem.
RozmiarKapelusz 5-20 cm.
WłaściwościMiąższ biały, żółknący. Zapach kwaskowaty, aromatyczny.
Zastosowanie w kuchniBrak, niejadalny.

Występowanie i ochrona

Aksamitka złota jest w Polsce gatunkiem rzadkim i zagrożonym. Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem „R” oznaczającym potencjalne zagrożenie. Występuje także na listach gatunków chronionych w innych krajach Europy. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, parkach, zaroślach, przy drogach. Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.

Cechy charakterystyczne

Aksamitka złota wyróżnia się charakterystycznym wyglądem. Ma duży, żółtozłoty kapelusz o średnicy 5-20 cm. Jest on matowy, pokryty drobnymi ziarenkami. Trzon biały z pierścieniem, pod nim żółtawy z ziarenkowaniem. Miąższ biały, aromatyczny. Zarodniki bez pory rostkowej. Dzięki temu gatunek ten jest łatwo rozpoznawalny.

Ciekawostki

  • Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Phaeolepiota.
  • Oprócz polskiej nazwy aksamitka złota był wcześniej opisywany jako ziarnówka złota.
  • Ma ponad 20 synonimów naukowych.
  • Z powodu charakterystycznego wyglądu jest łatwy do rozpoznania w terenie.

Podsumowanie

Aksamitka złota to interesujący gatunek grzyba z rodziny pieczarkowatych. W Polsce występuje rzadko i objęty jest ochroną. Charakteryzuje się żółtozłotym kapeluszem i białym trzonem. Jest niejadalna, ale warta obserwacji w trakcie grzybobrania ze względu na swój wygląd. Należy pamiętać, aby chronić jej naturalne siedliska.

Fot. Główne: GgXTcp4RE8U1wqmo via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2023